Dunderlunds bästa bokstav

Dunderlund älskar sin Traktor, rallarosor och Rökt Fläsk på Hårt Bröd. Han bor längst bort i byn med en vidunderlig utsikt över sjön.

I byn bor också Asta Udd som är tre dagar äldre än Dunderlund. Hon har skinn på näsan och ordning i trädgårdslandet. Hon har också sjutton barnbarn.

Dunderlund har inga barnbarn och inga barn heller för den delen. Den här boken handlar om Frida, som är Astas barnbarn, och om Dunderlund.

Olika betydelser

Och det handlar om bokstäver och att bokstäver kan betyda olika saker. Bokstaven I som kan vara i postlådan eller IIIII som när man doppar sig i sjön. Förstår ni?

Dunderlund som inte tänkt på bokstäver på detta sätt, fastän han är en fena på korsord, förstår att Frida är en flicka som vet en hel del. Han går hem och funderar. På sin bästa bokstav. För alla har en bästa bokstav säger Frida bestämt.

Den bästa bokstaven

Dunderlund har ingen bästa bokstav men han ringer till sin syster i Övre Soppero och frågar henne. Hon vet direkt att hennes favorit är O. Hon blir så glad och lätt om hjärtat av O.

Dunderlund funderar och grubblar länge. "Och livet är hårt och natten är mjuk och Dunderlund mumlar: Nu. Nu vet jag."

Åsa Lind har skrivit texten och Sara Lundberg har illustrerat denna hissnande vackra bilderbokstavsbok.  Dunderlunds bästa bokstav är något nytt, fräscht och vackert. Man blir glad och lätt i hjärtat av den.

Lite grann påminner den om Herman-böckerna av Stian Hole. Collagetekniken, filosofin, gamlingar-barn och humorn. Riktigt ända till den nivån når den inte. Men ändå. Väldigt bra!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 26 mars 2010