Duck duck go

Den som letar efter en sökmotor som inte samlar på sig information om dig, eller skickar den vidare till andra, kan testa Duck duck go. En sökmotor som vill spräcka filterbubblan.

Nästan alla använder sig idag av sökmotorn Google, ja många säger ju faktiskt "googla" när de menar att söka på internet. Men Googles och andra stora sökmotorers sätt att samla in information passar inte alla. Din sökhistorik sparas och den kan helt lagligt utlämnas till domstolar. Informationen kan även bli tillgänglig om Google blir hackad.

Informationen sprids till andra

De stora sökmotorerna sparar din sökfråga och uppgifter om din dator och webbläsare skickas också till den webbplats du klickar på i sökresultatet. Dessa uppgifter kan ofta identifiera vem du är. På webbplatsen du kommer till finns sedan vanligtvis annonser från tredjepartsföretag som kan bygga en profil av informationen om dig. Dessa annonser kommer sedan att följa dig. Profilerna kan i sin tur säljas och kan i värsta fall ligga till grund för att du får skräddarsydda priser och försäkringar.

Sökmotor med integritet

Det finns en relativt ny sökmotor som heter Duck duck go som inte gör något av ovanstående. Den har ett avskalat gränssnitt, men har en hel del finesser. Träfflistan har till exempel inga länkar till fler sidor med träffar. Du scrollar bara nedåt på sidan så laddas automatiskt fler sökresultat fram. Duck duck go skapades 2008 av webbentreprenören Gabriel Weinberg.

!Bang-sökningar

Den har även något som kallas !bang syntax. Du kan direkt från sökrutan i Duck duck go söka på andras webbplatser. Om du vill söka efter en film på Internet movie database så skriver du !imdb följt av sökordet direkt i sökrutan. Du behöver alltså inte först gå till imdb.com och sedan skriva in sökord i sökrutan där.

Det finns hundratals webbplatser du kan söka i direkt via !bang. En del har även kortnamn som till exempel !w (Wikipedia), !yt (Youtube), !i (images), !g (Google). Duck duck go finns även som app till IOS och Android och kan läggas till som sökmotor i din webbläsare. På Time Magazines lista över de 50 bästa sajterna 2011 fanns Duck duck go med.

Filterbubblan

Den så kallade filterbubblan kan du läsa om i vår artikel här till höger. Kortfattat innebär det att sökträffarna skräddarsys efter din sökhistorik och vilka sidor du besöker. Det som sökmotorn tror att du gillar hamnar högst upp på träfflistan och är du inloggad på ditt Gmail-konto samtidigt blir effekten ännu större, för då finns även tillgång till all information i din e-post.

Läs med om !bang-syntax på Duckduckgo.com

Internet filtreras för att passa dig

Skrivet av: Fredrik Ragnarsson

Information på internet personanpassas allt mer och mycket av det du idag hittar via sökmotorer och den reklam du ser styrs av ditt tidigare beteende. Lär dig mer om begreppet filterbubblan i vår artikel.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anders Ohlsson den 21 mars 2013