Drottninggatan

En initierad reportagebok om terrorattacken på Drottninggatan 2017.

Den 7 april 2017 körde Rakhmat Akilov en kapad lastbil längs Drottninggatan i centrala Stockholm med syftet att döda så många människor som möjligt. Fem personer dog och många skadades. För både offer och anhöriga förändrades livet för alltid. Men dådet ansågs också vara ett brott mot den svenska staten och tingsrätten fastslog att det även rättsligt var ett terroristbrott. 

Bygger på intervjuer

Journalisten Åsa Erlandsson har skrivit en bok som i detalj redogör för händelseförloppet. Lastbilsstölden, den 40 sekunder långa färden från Olof Palmes gata, vad som föregick terrorattacken och vad som följde efter. Det är en hemsk bok, fylld av smärta, men samtidigt informativ och fängslande. 

Det är en bok om slumpen, som både räddar och tar liv, såväl som om samband. Om arbetskraftsinvandring, skuggsamhället och radikaliseringsprocesser. Människor som ställer upp för varandra och ett samhälle som brister. 

Åsa Erlandsson har intervjuat flera av offren och deras anhöriga och skrivit en lättbegriplig berättelse där pusselbitar sätts på plats och scenariot blir tydligt. Jag tror att kunskap är nödvändigt för att kunna gå  vidare även när det handlar om väldigt svåra saker. Drottninggatan går relativt snabbt att läsa men vittnesmålen kommer att stanna kvar.

Läs också

 1. Vi är Orlando

  Av: Hilton, Johan Tipsat av: Anna Sahlén

  Journalisten Johan Hilton har intervjuat nästan hundra personer i sin bok som beskriver en av de värsta masskjutningarna i USA:s historia.

 2. Peter

  Av: Plax, Dmitri Tipsat av: Anna Sahlén

  Förtvivlan och kärlek bygger en vacker och existentiell sorgebok.

 3. I händelse av min död

  Av: Weigl, Kerstin Tipsat av: Anna Sahlén

  Viktig journalistik om dödade kvinnor och deras anhöriga i ett samhälle där skyddsnäten inte räcker till.