Drottningen vänder blad

”Tidsfördriv”? sa drottningen. "Böcker handlar inte om att fördriva tiden. De handlar om andra liv. Andra världar."

Var det något som den engelska drottningen absolut inte ville, så var det att tiden skulle gå. Trots att ett fåtal människor hade besökt fler platser och träffat fler människor än hon, så var alla dessa olästa berättelser oerhört lockande.
 
Det började med att drottningen skulle be om ursäkt för sina skällande hundar. Varken hon eller hundarna hade sett den förut - stadsdelen Westminsters bokbuss. Chauffören låter henne låna en bok utan lånekort, den första av ren artighet som skulle följas av många när detta nyvunna intresse fått fäste.
 
Läsningen lockar henne allt mer, så till den grad att omgivningen börjar bekymra sig över att hennes plikter åsidosätts.
 
Berättelsen är en varm och humoristisk men samtidigt allvarlig skildring av hur mycket skönlitterär läsning kan betyda för den enskilda lilla människan. Att den lilla människan i detta fall är en högt uppsatt person gör det inte mindre roande. Den något oväntade upplösningen sätter extra knorr på denna 124 sidor korta historia.

En författares övertygelse

Av: Oates, Joyce Carol Tipsat av: Monica Linell

Essäsamling där Joyce Carol Oates resonerar kring drivkrafterna bakom sitt eget och andra författares skrivande och frågan om varför vi läser.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 23 oktober 2008