Droppar i folkhavet

Maria Sandel var en av våra första arbetarförfattare. Huvudpersonen Gerda blir ensamstående när hon är gravid och boken tar upp ämnen som fortfarande är aktuella, som klass, kön och sexualitet.

"Det är inget fel med mitt minne vad jag vet, genmälte morsan syrligt. Och sedan spikade hon fast: Karlar det är Jordens ogräs."

De hårda orden kommer från fru Hägg, som senare får smeknamnet "morsan", en av personerna i boken Droppar i folkhavet. Den är skriven av en av våra första arbetarförfattare, Maria Sandel.

Möte mellan generationerna

Droppar i folkhavet kom ut 1924. Romanen skildrar ett antal människor längst nere på botten av samhället. Vi får följa Gerda Spant som blir övergiven av någon som måste vara det uslaste av alla karlar i svensk litteraturhistoria. Han lurar inte bara Gerda på pengar utan lämnar henne gravid och ogift.

Gerda lyckas dock få husrum hos fru Hägg och hennes alkoholiserade son Ansgar. Mötet mellan fru Hägg och Gerda är också ett möte mellan generationerna. Ansgar kan väl tänkas representera den försupna arbetaren som till sist tar sitt ansvar.

Uppseendeväckande ämnen

Vad som är både beundransvärt och intressant är att både prostitution och kvinnlig homosexualitet skildras i denna bok från en tid när detta måste ha varit väldigt uppseendeväckande. Raderna som citeras här ovanför är ett exempel från en både rapp och hurtig dialog och trots eländet så har Maria Sandel en känsla för humoristiska situationer, vilket gör denna bok dubbelt läsvärd.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tommy Bildström den 21 april 2015