Drömmen om Tom Walter

En reportagebok om några fall av romansbedrägerier och om den stora skammen som offren bär med sig under en lång tid.

Journalisterna Anna-Sara Fire och Beata Hansson redogör för några fall av romansbedrägerier. Framförallt handlar boken om Iris (som egentligen heter något annat).

Iris är en äldre kvinna som håller på att finna sin nya plats i tillvaron efter att hennes make har avlidit. En dag får hon ett meddelande av en främmande man på Facebook. Han överröser henne med en typ av bekräftelse och värme som får henne att svepas med i en omedelbar och stark förälskelse. Mannen kallar sig Tom Walter, är 30 år yngre än Iris och är stationerad på en militärbas i Afghanistan. Nu planerar han att flytta till Sverige för att slå sig till ro, men snart hopar sig problemen och han vill att Iris överför pengar till hans konto. Med löften om kärlek nästlar han sig in i Iris liv och får henne att utföra transaktion efter transaktion.

Förluster av olika slag

Berättelsen om bedrägerierna varvas med intervjuer med poliser, psykologer och experter. Att förlora en stor summa pengar slår hårt, men att förlora sin självkänsla och bli ifrågasatt av sin familj slår ibland ännu hårdare. Drömmen om Tom Walter är en viktig bok som visar vilka kraftfulla psykologiska verktyg och metoder bedragarna inom nätsvindleri använder. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Jenny Sandells den 28 februari 2024