Doktor Sömn

Danny Torrance överlevde sin barndoms trauma men kom inte undan sina alkoholistgener. Nu hotar ondskan en liten flicka med samma slags speciella förmåga som Danny bär på.

Danny Torrance var bara en liten pojke när han tillbringade en skräckfylld vinter på hotell Overlook i Colorado. Hotellets mörka krafter ville förgöra honom den gången. Det lyckades inte men lämnade kvar väldigt påtagliga och otäcka minnen.

Ett otäckt uppvaknande 

Den lille pojken från Stephen Kings Varsel har nu vuxit upp. Hans förmåga att "skimra" har bleknat med åren och med det antal glas alkohol han dricker. För trots att han svurit på att aldrig bli som sin alkoholiserade far är han på god väg.

Efter ett särskilt hårt uppvaknande en morgon bryter Danny upp från en av sina tillfälliga vistelseorter. Han sätter sig på en långfärdsbuss och kliver av när en liten röst inuti säger att det är dags. Dags att slå sig ner, dags att hålla sig nykter.

Han tar ett jobb som parkarbetare och hyr ett rum i en småstad i New Hampshire. Men nykterheten är dyrköpt. Dannys bortträngda minnen och skräckfyllda syner hemsöker honom.

En ung flicka behöver hjälp

Samtidigt några mil bort föds den lilla flickan Abra. Hon visar sig tidigt vara en bebis med alldeles särskilda förmågor. De liknar Dannys men är mycket starkare.

Precis som hotellet ville döda Danny och stjäla hans förmågor finns det andra ondskefulla krafter som lever på att mörda människor och helst barn, som kan skimra, på de grymmaste sätt. Abra kommer att behöva Dannys hjälp precis som Dick Hallorann en gång hjälpte honom.

Jag tyckte om få träffa Danny Torrence igen. Stephen King har gjort en trovärdig tolkning av hans fortsatta liv och Doktor Sömn är en spännande berättelse. Jag hade nog velat att den skulle vara lite mer otäck, lite mer klaustrofobisk men ångrar inte att jag läste den vilket jag oroade mig mest över.

22/11 1963

Av: King, Stephen Tipsat av: Sonja Viklund

En man reser femtio år tillbaka i tiden för att försöka skriva om historien och hindra mordet på John F Kennedy.

Det litterära New England

Skrivet av: Anna Sahlén

I New England finns massor att se och uppleva, bland annat många litterära minnesmärken. Här är några tips på saker att se.

Böcker som fötts ur andra böcker

Skrivet av: Anna Sahlén

Det finns romaner som fått författare att skriva nya böcker. Antingen som spinner vidare på samma teman som originalen eller som skapar nya världar och vyer.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 februari 2014