Dina händer var fulla av liv

Hela Noras lyckliga tillvaro slås i spillror av krig och hon måste fly för sitt liv. Till slut hamnar hon i Sverige. En gripande debutroman om flykt och klass.

Dina händer var fulla av liv är berättelsen om Nora som lever ett lyckligt liv i Somalias huvudstad, Mogadishu, tillsammans med sin stora familj. Hon är en framgångsrik och uppskattad lärare som verkligen älskar sitt arbete. Men när kriget kommer till Somalia hotas hennes familj och de tvingas lämna sitt hus och sitt liv i Mogadishu. Vi får sedan följa Nora genom flykten som så småningom tar henne till den lilla orten Sandviken, i ett allt annat än varmt Sverige.

Människan bakom bilden 

Dina händer var fulla av liv är en stark och gripande skildring av vad som händer med en människa som förlorar allt och hur svårt det är att börja om igen när du ständigt möter motstånd i form av fördomar och rasism från din omgivning.

Författaren Suad Ali har själv sagt att hon ville berätta en historia som vi så sällan får ta del av, det vill säga den om människan bakom flykten. Boken är välskriven, gripande med ett målande och vackert språk och när den är slut önskar jag att den inte var det. Jag vill bara läsa mer och få fortsätta vara i Noras värld även om det många gånger är oerhört smärtsamt och sorgligt.

En måstebok år 2020. 

Våra texter

 1. Suad Ali vill utmana sina läsares sanningar

  Artikel Skrivet av: Klara Ferneman

  Med sin debutroman Dina händer var fulla av liv ger författaren Suad Ali en motbild till den traditionella bilden av en kvinna på flykt. Klara Ferneman på Ersbodabiblioteket har pratat med henne.

 2. En halv gul sol

  Tips Av: Adichie, Chimamanda Ngozi Tipsat av: Lenita Brodin Berggren

  Det är ett storslaget läsäventyr om två tvillingsystrar Olanna och Kainene, olika som dag och natt. Författaren lyckas med konststycket att på ett intressant sätt förena en kärlekshistoria med krig, svält och politik.

 3. Vända hem

  Tips Av: Gyasi, Yaa Tipsat av: Karin Råghall

  En gripande och angelägen debutroman som vindlande beskriver hur slaveriet har påverkat generationer av människor.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Klara Ferneman den 16 december 2020