Diktatorn

Diktatorn ryter Nej! när mamma vill pussa, han beställer fram stjärnor och måne på himlen till kvällen. Han ryter till och med till sig själv när han ska sova. SOV! (då måste han lyda såklart).

Av: Stark, Ulf
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2010
Låna

Han hänger sina kläder på kroken med bananen och skriker att han vill ha MAT! Men bara smörgåsar, ingen gröt. Diktatorn skriker och gormar och vet allting redan. Han skriker på dagis, han skriker på utflykten, han befaller myrorna att myllra, skatan att flyga, stenen att tiga. Alla lyder!

Ensamt att styra

Till slut blir allt bestämmande lite jobbigt och framför allt lite ensamt. Och när Diktatorns ena fot bestämmer att lägga krokben för Jussi, då har han gått för långt. Då bli alla sura. Nu vill inte Sirkka med de fina långa flätorna gå med honom. Aldrig i livet, hellre med en apa.

När pappa kommer och hämtar får han faktiskt krama. I morgon ska diktatorn vara en apa!

Ett mycket lyckat samarbete

Ulf Stark är en av våra allra bästa barn- och ungdomsboksförfattare och han samarbetar med många olika illustratörer. Den här gången är det Linda Bondestam som illustrerat, i det här finlandssvenska samarbetet från Söderströms förlag.

Förlaget ger ofta ut konstnärligt vågade, modernistiska bilderböcker. Diktatorn är ett spännande och mycket lyckat projekt! Boken är bedårande till form, färg och layout. Innehållet är tufft och kan kännas igen, som en treårstrotsunge som vill bestämma...ALLT!

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 14 juni 2011