Det sjunde barnet

Sju bortadopterade barn söker sitt ursprung i en satirisk och skräckromantisk deckare.

Julen 1961 befann sig sju spädbarn på det berömda danska barnhemmet Kongslund. De visades upp för pressen i små tomteluvor och charmade tidningsläsarna. Alla barnen blev adopterade men inget av dem fick veta något om sitt ursprung.

Driver med den danska självbilden

Nästan femtio år senare skickas ett anonymt brev till en kvällstidning. Var det något mystiskt med något av de sju barnen, en hemlighet som måste döljas till varje pris? Det sjunde barnet av den danske journalisten och författaren Erik Valeur är både deckare, spökhistoria och satir i ett.

De sju barnen har vuxit upp och hamnat på olika platser i det danska samhället, många nära maktens centrum. En kämpar för att hålla Danmark fritt från invandrare och främlingar av alla slag, en annan står som advokat på de utvisningshotades sida. En tredje har blivit nyhetsankare på en tv-kanal som inte skyr några medel för att få tv-tittare.

Erik Valeur driver med den danska självbilden av att vara godhetens och trivsamhetens hemvist på jorden, samtidigt som annorlunda och utsatta människor är ett ständigt hot som måste hållas på avstånd.

Stämning av skräckromantik och saga

Bokens berättare är den gåtfulla Marie, hittebarnet som var så missbildat att ingen familj kunde tänka sig att adoptera henne – slutligen tog sig barnhemsföreståndarinnan an henne. Marie bor fortfarande kvar på det gamla barnhemmet, omgiven av gamla bilder, halvt glömda historier och hemliga dokument som kanske eller kanske inte innehåller svaren på de sju barnens gåta.

Barnhemmets och Maries alla hemligheter skapar redan från början en stämning av skräckromantik och saga som skiljer Det sjunde barnet från andra samtidsdeckare.

Sonja Viklund har ett förflutet i Umeåregionen och arbetar nu som chef på Mora bibliotek . Hon är fortfarande en ivrig tipsare på Minabibliotek och du kan läsa mer om henne i den här intervjun .

Snöbarnet

Av: Ivey, Eowyn Tipsat av: Sonja Viklund

Ur snö, kyla och längtan föds ett barn som är en blandning av saga och verklighet.

Kvinnan i rummet

Av: Adler-Olsen, Jussi Tipsat av: Helen Forsberg

Ett gammalt fall med en försvunnen kvinna plockas upp på nytt.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Sonja Viklund den 25 mars 2014