Det kulturella djuret

Intressant och underhållande om människans utveckling.

Patrik Lindfors, forskare i biologisk och kulturell evolution, har skrivit boken Det kulturella djuret: om människan evolutionen och tänkandets utveckling.

Innehållsrik och spännande

Det är en mycket spännande berättelse. Människan är den extrema generalisten som lyckats överleva och bygga civilisationer i alla värdens klimatzoner. Det sociala djuret som via kultur faktiskt tämjt och domesticerat sig själv, via språk, kommunikation, religioner och kulturella gemenskaper och som utökat flocken från ungefär 50 individer till nuvarande 7,7 miljarder. 

Det handlar om gener, arv, evolution, hjärnan och tänkandets utveckling, religioner, gruppsykologi och kulturell evolution, från urtid och till nutid; modern teknik, psykisk ohälsa och megastäder och olika psykiatriska diagnoser. Boken kryllar av insikter, pedagogiska beskrivningar, sammanhang och förklaringar.

Författaren är samtidigt mycket tydlig med att stora delar av den forskning som boken bygger på, exempelvis den genetiska forskningen, går fort framåt och snart kan vara passé.

Intressant, lärorik och mycket underhållande bok.

Fler tips

  1. Sapiens

    Av: Harari, Yuval N Tipsat av: Annika Winning

    Trots att jag inte är helt okunnig om mänsklighetens historia och att denna bok, som undertiteln och formatet visar, är en kort historik, läser jag den med oupphörligt intresse. Kända fakta blir som nya när Yuval Noah Harari drar upp de stora linjerna.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 7 juni 2021