Det är någonting som drar i mig

Allt det gamla vanliga, välkända känns trist. 13-åriga Andréa bor på landet och vill bort. Vill att något ska hända. Och det gör det när Alex dyker upp. Men allt har ett pris.

Andréa är just precis tonåring. Hon ska sluta sexan och bor i en liten håla. Hemma är det trist numera. Pappa har stuckit och mamma är arbetslös och deprimerad. Andréa vill därifrån men framförallt vill hon att nånting ska hända.

Hos kompisen Anja är allt fint och blankt. Anjas mamma är chef och har stora planer för Anja. Andréa har sovit där många gånger. Nu känns till och med övernattning och filmkväll hos Anja lite trist.

Längta efter förändring

Andréa vill inte vara hemma, men inte heller med Anja. Hon söker sig bort och ut. Andréa vill ha kul.

En dag dyker Alex med den blå epa-traktorn upp. Vilken frihetskänsla att åka runt med honom! Att åka till vändplanen vid kiosken, tiden är oändlig. Alex svänger runt, gasar och de lämnar efter sig ett moln av grus och damm.

Lätt att känna igen sig

Hur trist kan det inte vara att bo i en liten håla på landet. När du är 13 år och allt gammalt och vant känns barnsligt. När föräldrarna är jobbiga och kompisarna lite tråkiga. När du bara vill vidare, ha något nytt, vara på väg - någonstans. Men att ge sig ut i det okända, nya kan stå en dyrt. 

Författaren Elin Persson beskriver det här på pricken.

Läs också

  1. Mitt hjärta borde slå någon annanstans

    Av: Öström, Mia Tipsat av: Annika Edlund

    Madeleine lever fel liv, det är helt klart. Antagligen blev hon bortbytt på BB. Läs en härligt skruvad, rolig bok om att försöka hitta sig själv, i en tid när du förväntas veta du vill och vem du är.

  2. De afghanska sönerna

    Av: Persson, Elin Tipsat av: Annika Edlund

    Det här är så bra! Berättelsen om Rebecka och de unga som bor på hemmet för ensamkommande är drabbande och insiktsfull. Om att försöka göra rätt i verkligt svåra situationer. Läs den!