Det är inte mig ni söker
En bok som fördjupar bilden av Bob Dylan och skapar lust att igen lyssna på en av vår tids främsta musikikoner.
Går det att hitta Robert Zimmerman alias Bob Dylan bakom alla rökridåer? Bob Dylans musik har följt mig under en stor del av mitt snart 60-åriga liv. Det som efter all denna tid fortfarande trollbinder är intensiteten och närvaron i framförandet och den starka känslan av tidlöshet som finns i hans musik. Han skivdebuterade för mer än 50 år sedan, med musik som fortfarande låter helt fräsch i mina öron.
Bob Dylan bakom myten
Journalisten David Dalton har i denna bok försökt teckna ett porträtt av Bob Dylan. Strävan har varit att hitta in bakom alla myter och föreställningar som finns kring denne gåtfulla person. Myter som i hög grad har skapats och vidmakthållits av Dylan själv.
Varför gör han på detta viset? Varför hittar han på? Författaren följer Bob Dylan tätt i hälarna. Uppväxt, tidiga influenser, den häpnadsväckande förmågan att snabbt likna och låta som sina idoler.
Coolast och hippast
Huvudparten av boken handlar om åren efter det stora genombrottet i mitten av 1960-talet. Bob Dylan är oerhört produktiv, han turnerar och spelar in skivor, filmar, målar och skriver. Han sprutar kreativitet. Han är den hippaste och coolaste av alla, men värjer sig ursinnigt när någon vill placera honom i ett fack.
Författaren intervjuar dem som var med i cirkusen och den bild som träder fram är mångtydig; Bob Dylan är genialisk, men också en mycket obehaglig och oberäknelig person. Efter en påstådd mc-olycka försvinner han från rampljuset för lång tid, men mytbildningen bara växer.
En av vår tids största ikoner
Den här boken bara eldar på min fascination av artisten Bob Dylan. Den är skriven på ett medryckande sätt, och beskrivningen av alla kaosartade inspelningssessioner, som skapade all underbar musik, gör att jag starkt rekommenderar att ha Bob Dylans musik tillhands under läsningen. Boken fördjupar bilden av Bob Dylan och skapar lust att igen lyssna på en av vår tids största ikoner.