Den yttersta lyckans ministerium

Arundhati Roy ger oss med sin återkomst som romanförfattare en färgstark roman om kärlek och våld, och en hel del kaotisk indisk politik på köpet.

Romanen är även lärorik för den som är nyfiken på Indiens historia, Kashmirkonflikten spelar en intressant roll i handlingen. Visst är väl romaner ett bra sätt att lära sig nya saker på!

Berättelsen börjar i Shahjahanabad i Delhi, med födelsen av pojken Aftab. Aftab föds med två kön och modern väljer att uppfostra barnet som pojke. Men Aftab väljer senare själv att leva sitt liv som en hijra, en man i kvinnokläder. Hon kallar sig då istället för Anjum.

Anjum dyker många år och olyckor senare upp på en begravningsplats i stadens utkant, där hon så småningom startar pensionat Jannat – paradiset. Pensionatet växer med tiden och blir en samlingsplats för allehanda kantstötta människor.

Historien vävs på så sätt samman med den parallella historien om den egensinniga Tilo, de tre männen som älskar henne och det lilla övergivna flickebarnet vid namn Miss Jebeen.

Det är en fängslande och komplex roman om kärlek som föds där man minst av allt anar det.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Hultgren den 23 februari 2018