Den vita tigern

I ett brev försöker Balram Halwai rättfärdiga ett brott han begått och låter läsaren följa med på en hisnande färd genom hans liv.

Balram Halwai skriver ett brev till Kinas premiärminister som skall komma på besök till Indien. I brevet försöker han rättfärdiga ett brott han begått. Under sju nätter skriver han på brevet för att förklara varför han hamnat i blåsväder.

Ser sig som en vit tiger

Balram Halwai är absolut ingen sympatisk individ. Ändå lyckas författaren få mig att gilla honom.

Balram föddes i "mörkret" i en av de fattigaste delarna av Indien. Han representerar den anonyma massan av alla barn som föds. Han fick heller inget namn eftersom hans föräldrar var så upptagna med att arbeta för brödfödan. Namnet Balram tilldelas han av sin lärare i skolan.

Han ser sig själv som en vit tiger. Redan i skolan tycker läraren att han har en särskild begåvning. Han är nämligen en av få som har lärt sig läsa och skriva under sin skolgång. Den vita tigern är ett sällsynt djur som bara föds en per generation, vilket också visar på Balrams narcissistiska syn på sig själv.

Vill uppåt i hierarkin

Dessvärre måste han börja hjälpa till att försörja familjen inom den kast han tillhör, sötsakstillverkare. Då familjen av olika skäl lämnat den sysslan så får Balram finna sig i att krossa kol på ett kafé. Balram känner sig inte nöjd med sitt liv utan kämpar sig vidare, uppåt i hierarkin genom att bli chaufför, trots familjens protester.

Chaufförsjobbet tar honom vidare till storstaden New Delhi, upp i "ljuset". Balrams husbonde är av den mer omoraliska sorten och utnyttjar Balrams underlägsenhet å det grövsta. Då hämnas Balram och det är det brottet som han försöker rättfärdiga för Kinas premiärminister.

En röst som sällan hörs

Författaren Aravind Adiga har sagt i en intervju att boken inte är ett inlägg i den kritik som finns om de sociala klyftorna, eftersom han ser sig som en del av den förtryckande strukturen genom att tillhöra medelklassen. Däremot vill han få fram en röst från någon av dem som inte syns eller hörs i litteraturen.

Boken beskriver genom Balrams ögon hur det är att befinna sig bland de lägsta på samhällsstegen och att brott faktiskt lönar sig då mutor och korruption är ett utbrett faktum.

Prisbelönt roman

Den vita tigern är författarens debutbok och fick Bookerpriset 2008, bland annat med motiveringen att författaren har en förmåga att väcka och vidmakthålla läsarens sympati för en tvättäkta gangster. Det är jag verkligen böjd att hålla med om. Trots de faktum att huvudpersonen inte bemödar sig om att fjäska för läsaren så känner jag en förståelse för att Balram får nog och genomför en våldsam hämndaktion.

För mig är boken definitivt en läsupplevelse som dröjt sig kvar långt efter att boken tog slut. Trots att författaren inte vill erkänna bokens politiska budskap finns det mycket att fundera på när det gäller samhällsstruktur, klassklyftor och hämnd. Boken är trots sitt till synes tunga tema skriven i en ganska humoristisk ton vilket gör att jag blir intresserad av att läsa mer av Aravind Adiga.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Petra Mörtvik den 21 juli 2015