Den vita stenen

Fia har en sten som är alldeles rund, vit, vacker och len. Hon skulle aldrig drömma om att ge bort den.

En dag dyker Farornas konung upp, skomakarens unge. Tillsammans upplever de en massa äventyr. Tack vare den vita stenen.

Fia-pling-plong

Fia bor tillsammans med sin mamma i häradshövdingens hus. Där bor också den argsinta hushållerskan Malin, förklädeshäxan. Mamman är pianolärare. Det finns inget dummare  än att vara dotter till en pianolärare i en by där ingen spelar piano. Det tycker barnen i skolan i allafall. Fia blir retad och kallas för Fia-pling-plong.

Föräldralös

En dag flyttar Hampus till byn. Han är föräldralös och bor hos sin farbror som är skomakare. Farbrodern är gift och har sex barn. Skomakarens fru tycker inte om Hampus. Hon ger honom skulden för att de har varit tvungna att flytta så ofta. Det har hon delvis rätt i eftersom Hampus gärna ställer till med hyss.

Fideli och Farornas konung

En dag står Fia som vanligt vid grinden utanför huset och tittar ut. Då träffar hon Hampus. Hampus och Fia som båda känner sig utanför blir nyfikna på varandra. De vill inte säga vilka de egentligen är. De kallar varandra för Fideli och Farornas konung.

Farornas konung blir speciellt nyfiken på den vita stenen. Tillsammans hittar de på en lek där de ger varandra svåra uppdrag. Den som klarar sitt uppdrag vinner stenen och måste hitta på ett nytt uppdrag till den andre. Uppdragen blir allt svårare och kräver både list och mod. Eller vad sägs om att binda en elefant vid skolfrökens flaggstång, vara tyst en hel dag eller måla ett ansikte på kyrkklockan?

Den vita stenen är en bok om att känna sig utanför. Den handlar också om vänskap och mod. Det är en riktigt spännande berättelse. Från första sidan till den sista.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ingrid Magnusson den 14 september 2011