Den vita döden

”Det fanns poeter som kallade det vi hade för den vackra döden, eller den bleka döden. Men det fanns inget vackert med sjukdomen”

Alice är 13 år. Hon har tuberkulos och har skickats till ett sanatorium långt hemifrån. Där bor hon tillsammans med andra barn och ungdomar.

Kärlek och sorg

Döden är hela tiden närvarande och deras vardag består av enorma portioner mat, mycket sömn och obehagliga läkarkontroller. Bland annat injicerar personalen mjölk i barnens ådror, som de tror ska vara bra mot sjukdomen. Mjölken gör istället att barnen bli ännu sjukare och nästan dör.

Men Alice och de andra har också stor frihet att vistas ute i friska luften och de gör mycket roligt tillsammans. En dag kommer Luca till sanatoriet. Hans familj tillhör ett resande teatersällskap. Alice och Luca blir kära och äntligen får Alice känna hur det känns att bli älskad.

Alices sjukdom blir så småningom bättre och hon får åka in till lasarettet för att röntga sina lungor. Hon kan knappt bärga sig att få berätta för Luca att hon snart är frisk. Men när hon kommer tillbaka till sanatoriet byts hennes glädje mot djupaste sorg.

Fler tips

  1. Camilla Lagerqvist på besök

    Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

    En författare med livlig fantasi och ett stort intresse för historia. Camilla Lagerqvist berättar hur hon får idéer till sina böcker och svarar på fjärdeklassarnas frågor.

  2. Flykten till Amerika

    Tips Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Emma Sigvardsson

    Trots att hon inte har några pengar lyckas Ingrid komma med på en av båtarna till Amerika. Alla hon träffar på resan är inte snälla. Följ med på ett spännande äventyr i tidigt 1900-tal.

  3. Uppdraget

    Tips Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

    När Hilde och Ben flyttar in i samhället blir Maja glad och de tre blir bästa vänner. Men det är krig och ungdomarna dras snart in i den hemliga motståndskampen.

  4. Cirkusflickan

    Tips Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Julia

    Ellens mamma säljer Ellen till en cirkus när hon bara är sex år gammal.

  5. Försvunnen

    Tips Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

    Varför kommer inte morfar som vanligt och hälsar på Disa? Tänk om han spärrats in på det otäcka Rasbiologiska institutet. Tillsammans med sina vänner gör hon upp en riskfylld plan för att leta efter sin morfar.