Den vita döden

Trettonåriga Julia drabbas av sjukdomen tuberkulos. På sanatoriet, omgiven av döden, får hon uppleva den första stora kärleken.

I mitten av 1930-talet är Julia tretton år. Då drabbas hon av lungsjukdomen tuberkulos och skickas till slottet, ett sanatorium. Där ska hon vila, äta nyttig mat och förhoppningsvis bli frisk. Men det finns inget botemedel och Julia är säker på att hon kommer att dö.

Den första kärleken

Julia känner sig ensam och dagarna på slottet går långsamt. Så dyker Luca upp. Redan första gången Julia ser honom blir hon kär. Luca har rufsigt hår och är full av liv. Han är akrobat och cirkusartist och tillsammans med sina föräldrar reser han runt i landet och uppträder med Cirkus Gelotti.

Plötsligt har Julia någon att vara med och någon att drömma om. Med Luca vid sin sida blir livet lättare, lyckligare och fyllt med spänning. Men Julia och Luca befinner sig på slottet av en anledning. Sanningen är att döden aldrig är långt borta.

Mellan hopp och förtvivlan

Den vita döden är en fin och gripande berättelse om den första kärleken som balanserar mellan hopp och förtvivlan. Det är också en berättelse om en sjukdom som dödade många människor i Sverige. En sjukdom som inte hade något botemedel och där det experimenterades med olika behandlingar.

Jag gillade verkligen den här boken. En rolig detalj är att den som har läst Camilla Lagerqvists böcker Cirkusflickan och Rädda honom kommer att känna igen några karaktärer som dyker upp i berättelsen.

Läs början av boken på smakprov.se (länken öppnas i ett nytt fönster)

Cirkusflickan

Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Katarina Bodén

I den här boken får vi följa Ellen och hennes uppväxt på en cirkus. Där lever hon i tron att hennes fattiga mamma sålde henne för att få pengar till en varm yllekappa och ett par skinnhandskar.

Rädda honom!

Av: Lagerqvist, Camilla Tipsat av: Annika Edlund

Ett magiskt äventyr som utspelar sig både i nutid och dåtid. En fruktansvärd tragedi och en tonårstjej som måste försöka ändra historien.