Den stora utställningen

På ett äldreboende sitter Otto och minns. Ur hans annars dimmiga minnen stiger hågkomster från våren och sommaren 1923 fram med sällsam skärpa.

När den stora jubileumsutställningen öppnar i Göteborg den åttonde maj är Otto där som skötare åt åsnan Bella, en av de populäraste attraktionerna på Barnens paradis. Genom Ottos ögon och övriga sinnen får vi uppleva stimmet, glädjen och sensationerna på utställningsområdet.

Vi får också följa den unga Ellen som är volontär på utställningstidningen och försöker se sig som ”den nya kvinnan”, fri från gamla dammiga konventioner, den godhjärtade poliskonstapeln Nils och så Albert – alltså självaste Einstein.

Som en thriller utan det otäcka

Dessa fyras öden vävs samman under några intensiva veckor. Intrigen är egentligen thrillerartad, med hot, våld och bedrägerier. Trots det blir berättelsen aldrig riktigt otäckt, och den som förväntar sig en nagelbitare blir besviken.

Istället är det miljöerna, tidsandan och personerna som griper tag. Jag skulle gärna ha stannat ett tag till i Ellens eller Alberts sällskap, upplevt vädrets skiftningar, dansens virvlar på Rotundan, myllret i hamnen eller samtalen i de akademiska miljöerna.

Samtidigt ligger det en skugga över berättelsen, men den tillåts aldrig ta över. Huvudpersonerna, särskilt de svenska, har ju ingen aning om vad som kommer att ske i Tyskland tio år senare. Nu är det fest och framtidstro!

Fler tips

 1. Himmelsdalen

  Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Helena Andersson

  Klaustrofobisk thriller om en tvilling som motvilligt tar sin brors plats på ett avlägset hälsohem.

 2. Skymningslandet

  Av: Hermanson, Marie Tipsat av: Hanna Widman

  I Skymningslandet möter vi en värld som nästan, nästan är på riktigt.

 3. Tillbaka till henne

  Av: Lövestam, Sara Tipsat av: Annika Winning

  Fyra föremål, till synes utan samband med varandra, hamnar plötsligt i Hannas ägo. De blir en länk mellan Hanna i det nutida Stockholm och Signe, folkskollärarinna i Tierp i början av 1900-talet.