Den stora skrivboken

En berättelse i tre versioner om individens ensamhet och behov av tillhörighet i spåren av krig, flykt och exil.

Agota Kristof flydde i 20-årsåldern från Ungern till Schweiz. I ett nytt land, på ett nytt språk började hon så småningom att skriva utifrån sina erfarenheter. Hennes tre romaner Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen är här samlade i en volym. 

Uppbrottets berättelse

I den första romanen anländer två tvillingbröder till sin mormor på landsbygden i ett icke namngivet land. Det är krig och barnens mor vill försätta sina barn i säkerhet. Mormodern kallas Häxan och ger dem ingen kärlek. Utlämnade till varandra försöker de båda pojkarna förstå en obegriplig, grym och ibland depraverad värld. De är högintelligenta och lever i en sådan symbios att de inte existerar utanför ett vi. 

I de två senare romanerna följer vi de båda bröderna på varsitt håll. Det är allvarstyngda texter som är lätta att läsa. De leker med identiteter och namn, med sanning och fiktion. I sin skildring av vad som blev och vad som kunde ha blivit fångar Agota Kristof det påtvingade uppbrottets berättelse.

Med sina huvudpersoner, ett tvillingpar som tvingas isär, gestaltar hon en ständig saknad, ett ständigt sökande som är dömt att misslyckas. I sin helhet skapar de tre romanerna en säregen berättelse i flera lager där också skrivandet har en central roll. 

Läs också

 1. Tjevengur

  Undertitel: en resa med öppet hjärta
  Av: Platonov, Andrej Platonovič
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 2. New York-trilogin

  Av: Auster, Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1991
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 9 januari 2020