Den skakande kvinnan
I försöken att förstå sin egen kropps reaktioner går författaren Siri Hustvedt genom forskning kring hjärnan och vårt medvetande.
Vid ett offentligt framträdande efter sin fars döds drabbas Siri Hustvedt av svåra skakningar. Hennes kropp får ett anfall samtidigt som hennes medvetande håller sig lugnt. Hon kan hålla sitt tal trots att hon skakar.
I gränslandet mellan psykologi och neurologi
Denna underliga kroppsliga reaktion leder in henne på en jakt efter en diagnos eller åtminstone en tänkbar förklaring till sitt tillstånd. Upplevelsen är att det inte är hennes medvetna jag som skakar och strävan blir att försöka förstå denna uppdelning av jaget. Siri Hustvedt är migräniker sedan länge och har genom sitt liv upplevt flera andra episoder som hon kopplat till sina nerver och sin hjärna.
Den skakande kvinnan eller En historia om mina nerver är en subjektiv berättelse som utforskar gränslandet mellan psykologi och neurologi. Siri Hustvedt redovisar relevant forskning och teorier kring medvetandet och hjärnan, skildrar hur de är tätt förbundna men ofta hanteras i separata vetenskaper. Hon utgår från sina egna upplevelser och erfarenheter men tar också upp andra patientfall.
En intressant bok för den som vill väcka sina tankar kring detta spännande och gåtfulla ämne eller som kanske själv har erfarenheter från olika neurologiska tillstånd.
Boken gavs ut 2010.