Den skakande kvinnan

I försöken att förstå sin egen kropps reaktioner går författaren Siri Hustvedt genom forskning kring hjärnan och vårt medvetande.

Vid ett offentligt framträdande efter sin fars döds drabbas Siri Hustvedt av svåra skakningar. Hennes kropp får ett anfall samtidigt som hennes medvetande håller sig lugnt. Hon kan hålla sitt tal trots att hon skakar. 

I gränslandet mellan psykologi och neurologi

Denna underliga kroppsliga reaktion leder in henne på en jakt efter en diagnos eller åtminstone en tänkbar förklaring till sitt tillstånd. Upplevelsen är att det inte är hennes medvetna jag som skakar och strävan blir att försöka förstå denna uppdelning av jaget. Siri Hustvedt är migräniker sedan länge och har genom sitt liv upplevt flera andra episoder som hon kopplat till sina nerver och sin hjärna. 

Den skakande kvinnan eller En historia om mina nerver är en subjektiv berättelse som utforskar gränslandet mellan psykologi och neurologi. Siri Hustvedt redovisar relevant forskning och teorier kring medvetandet och hjärnan, skildrar hur de är tätt förbundna men ofta hanteras i separata vetenskaper. Hon utgår från sina egna upplevelser och erfarenheter men tar också upp andra patientfall. 

En intressant bok för den som vill väcka sina tankar kring detta spännande och gåtfulla ämne eller som kanske själv har erfarenheter från olika neurologiska tillstånd. 

Boken gavs ut 2010. 

Våra texter

 1. På jakt efter den skakande kvinnan

  Artikel Skrivet av: Anna Sahlén

  Två år efter sin pappas död ska den amerikanska författaren Siri Hustvedt hålla en förläsning till hans minne. Plötsligt börjar hon skaka häftigt och okontrollerat.

 2. Vad jag älskade

  Tips Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Johanna Lindbäck

  Min favoritbok. Den är väldigt innehållsrik. Dels är det en spännande historia och trovärdig beskrivning av en svår process i en familj.

 3. The summer without men

  Tips Av: Hustvedt, Siri Tipsat av: Anna Sahlén

  För att bli hel igen efter en personlig kris reser Mia till sin hemstad i Minnesota.

 4. Gratitude

  Tips Av: Sacks, Oliver Tipsat av: Anna Sahlén

  Fyra livsbejakande essäer som Oliver Sacks skrev när han visste att hans dagar var räknade.

 5. Den högkänsliga människan

  Tips Av: Aron, Elaine N Tipsat av: Sonja Viklund

  Blir världen för mycket ibland? Du är inte ensam om att vara högkänslig.

 6. Blackout

  Tips Av: Cahalan, Susannah Tipsat av: Hanna Widman

  "När min hjärna blev min fiende" är den mycket passande undertiteln på den här både skrämmande och intressanta självbiografin.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 5 maj 2017