Den siste musketören

Det här är en riktigt actionspäckad historia som förflyttar dig till 1600-talets Paris.

Greg kommer från en rik fransk släkt. Han har vuxit upp på ett gods i USA, och gått i privatskola där han lärt sig fäktning och franska. Men när Gregs farfar dör finns inga pengar kvar att leva för. Det enda värdefulla familjen äger är antika möbler från 1600-talet och ett smycke av kristall som hans mamma alltid bär om halsen.

Innan farfadern dog bad han Greg lova att vakta familjens skatter. De fick absolut inte säljas, och framförallt aldrig hamna i Frankrike. Men Gregs pappa tycker att de kan strunta i den förvirrade gamle mannen. Det berömda museet Louvren i Paris vill köpa sakerna och familjen åker dit.


Fångade i 1600-talet

När det blir dags att göra upp affären ångrar sig Gregs mamma. Hon kan inte skiljas från sitt favoritsmycke. Då förvandlas den inställsamma figuren i gammeldags kläder som mött dem på museet. Han blir som galen, rycker kristallen från hennes hals och springer. Familjen springer efter rakt in i en tavla som föreställer Ludvig den fjortondes tron, och plötsligt befinner de sig i 1600-talet då Louvren var kungens slott.

Mannen från museet är chef för kungens vaktstyrka, han anklagar Gregs föräldrar för att vilja mörda kungen och kastar dem i fängelse. Greg lyckas komma undan, men vart ska han ta vägen? Allt ser annorlunda ut och luktar jätteäckligt, han känner ingen och han är efterlyst som brottsling. Han måste komma på ett sätt att rädda sina föräldrar så att de kan återvända till sin egen tid.

Greg lär så småningom känna Athos, Porthos och Aramis. Du som läst Alexandre Dumas äventyrsklassiker De tre musketörerna förstår vilka de är. Du som inte gjort det kommer att bli sugen på att läsa den. Den siste musketören är första delen i en serie för dig som gillar äventyr och historia.