Den okända hustrun

Hur mycket vet man egentligen om sin livskamrat? Marcus tror att han känner sin hustru Nathalie efter tio års äktenskap, men gör han verkligen det?

Den danske affärsmannen Marcus Hofman blir mycket förvånad när hustrun föreslår en semesterresa i sitt gamla hemland Ryssland. Med viss tvekan går han med på detta, vilket han senare ångrar djupt. Nathalie försvinner under en flodkryssning och sökandet underlättas knappast av de korrumperade poliser han först möter.
 
Efterforskningarna kantas av nyrika affärsmän, tjetjenska terrorister samt rysk maffia och leder till kretsar i Nice och Japan. Den hjälp som han får kommer från oväntade håll.
 
Leif Davidsen, en av Skandinaviens främsta deckarförfattare, har varit utrikeskorrespondent för Danmarks tv. Det känns tydligt i berättelsen att han har en stor förståelse för hur det ryska samhället fungerar, eller snarare inte fungerar. Han var också mycket riktigt stationerad där under en längre tid. Davidsen har tidigare fått Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för Paparazzons heder 1999. För Den ukendte hustru, denna berättelse på originalspråk, fick han Läsarnas Bokpris.
 
Överraskande vändningar och en spännande inblick i dagens Ryssland gör boken intressant som deckare. Historiska tillbakablickar och skildrandet av parets relation gör den extra läsvärd och tankeväckande. Väl använd lästid med andra ord.

Baronens hemlighet

Av: Konstantinov, Andrej Tipsat av: Mats Enarsson

Den åldrade inbrottstjuven "Baronen" väljer numera sina tillslag med omsorg. Endast de verkligt rika väljs som offer, dels för att bytet naturligtvis blir bättre, men också för att inbrottet inte kommer att anmälas eftersom bytet sannolikt redan var stulet.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 17 juli 2008