Den naturliga komedin

Ett poetisk gestaltat seriealbum med viktiga budskap.

Ett björklöv singlar till marken och företar en vandring genom skogen. Lövets föreställningar om tillvaron kommer på skam när det i sällskap med en svamp ser vad människan har gjort med skogen. Det låter kanske banalt men Den naturliga komedin är ett helgjutet seriealbum som tar upp samtidens mest brännande fråga, hur vi människan påverkar naturen och vår underlåtenhet att göra något åt klimatförändringarna.

Evigt och nutida

Det är snyggt tecknat, smart formulerat och väcker många tankar. Bildmässigt har Ulla Donner inspirerats av Gustave Dorés tolkningar av Den gudomliga komedin och texten parafraserar flera stycken ur Dantes epos. Det vilar något evigt över berättelsen samtidigt som den riktar blicken mot nutiden. 

När serieskaparen Ulla Donner under en tid var bosatt på den finländska landsbygden insåg att hon att det vi kallar skog mest består av artfattiga granodlingar och kalhyggen. Det som blir kvar när mångfalden i djur- och växtlivet försvinner är entonigt och dystert, vilket lövet Björk och svampen Candy blir varse under sin vandring genom naturens kretsar. De får sällskap av Gun, ett slags Moder Jord gestaltad som en smutsig och vilsen åldring, en jobbig karaktär som de helst vill slippa hantera. 

Den naturliga komedin illustrerar hur vi skapar oss olika alibin för att inte agera, sen må det vara falska föreställningar, brist på kunskap eller mindfulness. Individers önskan om självförverkligande hamnar under lupp och Ulla Donner är även kritisk mot sig själv. 

Att skapa serier är ingen aktiv handling, att tro att det lilla hjälper mot den kris vi befinner oss i kommer inte att räcka, säger hon i en intervju med Hufvudstadsbladet. Oavsett är det här ett snyggt seriealbum med substans.

 

fler tips

  1. Skiten

    Av: Donner, Ulla Tipsat av: Anna Sahlén

    Gratisarbetande reklambyråfolk jobbar med att lansera den första potatisproteinbaserade korven. Det är roligt men lite för verklighetstroget för att inte väcka en olustig känsla också.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 16 oktober 2023