Den jag var

Melankolisk berättelse om en 16-årig pojkes möte med den jämnåriga Finn, som lever ett helt annat liv.

Hilary har svårt att finna sig till rätta på sin tredje internatskola. Förtrycket från lärare och studiekamrater är ett stående inslag i vardagen, maten är dålig och hierarkierna kvävande. En höstdag träffar han Finn på stranden och mötet blir dörren till en ny värld.

Frihet och längtan

Finns tillvaro är något helt annat. Han lever utanför samhället, i en sjöbod vid havet. Havet förser honom med mat, men kan också vara vilt och farligt.

Hilary ser bara friheten i Finns liv och låter honom och stunderna med honom bli meningen med tillvaron. Hilary behöver Finn, och vill att Finn ska behöva honom. Den tidlösa Finn blir symbol för en svunnen tid, då det inte fanns utrymme för yta eller social samvaro utöver det som krävdes för överlevnad. 

Men vad händer när två så skilda världar möts? Hilary försöker hålla Finn hemlig, men de andra eleverna låter honom inte komma undan. Vi kan ana en stundande förödelse.  

Livgivande vänskap

Det finns en genomgående melankoli i Den jag var. Berättarrösten är en äldre man som ser tillbaka på sitt livs viktigaste tid. Samtidigt är det en inkännande och fin skildring av en både livgivande och ödesdiger vänskap och av två unga människor med helt olika förutsättningar.

Författaren Meg Rosoff fick Alma-priset 2016 för sina ungdomsböcker.

The bride's farewell

Av: Rosoff, Meg Tipsat av: Anna Sahlén

Pell vill inte gifta sig. Hon vill klara sig själv i en tid då kvinnor inte får göra som de vill.