Den gyllene stjärnan

Året är 1943. Danmark är ockuperat av tyskarna och Annemarie och hennes kompis Ellen blir stoppade av soldater när de springer i kapp på väg till skolan.

Det är otäckt och skrämmande men Annemarie och Ellen är faktiskt inte alls rädda. Soldaterna är töntiga och kan inte prata danska så bra.

Judar blir förföljda

På kvällen berättar mamma att tyskarna är på jakt efter alla judar i Köpenhamn. Judarna får inte längre ha affärer och många familjer i området har försvunnit. Det känns verkligen läskigt, för bästakompisen Ellen är judinna och Annemarie är orolig för henne och hennes familj.

Mamma tröstar, nu ska vi hjälpas åt att hjälpa, att faktiskt vara livvakter åt Ellen och hennes föräldrar. Annemarie håller med, hon vill hjälpa, hon vill vara modig.

Hur modig är Ellen?

Snart sätts hennes mod och lojalitet på prov. Ellen ska sova över hos Annemarie och mitt i natten klampar soldaterna in för att söka efter gömda judar. Annemarie kommer på att Ellen har sin tunna guldkejda runt halsen, guldkedjan med den avslöjande stjärnan.

Den gyllene stjärnan är mycket gripande och som läsare känner jag oro och ängslan. Hjärtat klappar och hela tiden surrar frågor om vad som är rätt och fel, hur skulle jag själv ha gjort? Hur modig är man, egentligen. Det handlar om att ställa upp för andra och vara en bra medmänniska.

 

Ön i Fågelgatan

Av: Orlev, Uri Tipsat av: Katarina Markström

Det är andra världskrigets dagar. När Warszawas getto töms lyckas en elvaårig pojke gömma sig. Han blir ensam kvar och måste överleva. En verkligt gripande historia.