Den gröna cirkeln

Enorma regnväder, orimlig hetta och sedan mer regn. Allt färre arter av växter och vilda djur. En dag drabbar den stora översvämningen och efter det kommer, ja vad?

Något är fruktansvärt fel. Vädret är allt mer extremt och naturmiljön blir allt fattigare. Växter och djur utrotas i snabb takt.

Protest

Judit går på kulturskolan Fågelboet. Där finns också vännerna David, Dinah och Gabriel. Tillsammans bildar de en hemlig klubb, Den gröna cirkeln. Syftet är att göra motstånd mot det Dinah kallar skitsamhället, och att våga vara annorlunda.

Bland annat gör de en installation med sig själva. Mitt bland alla människor inne i en shopping-galleria klär de av sig nakna. Hårdhänta vakter är snabbt på plats och tar dem till polisen, där deras rektor får hämta dem.

Flodvågen

Samtidigt fortsätter det att regna och regna och regna! Älven hotar att spränga sina fördämningar. Överallt stiger vattnet, människor varnas för att alls gå ut.

En sen kväll sitter Judit och de andra under taket på skolans altan. Stormvindarna viner, regnet vräker ner och vattnet stiger kring huset. Det är kolsvart och först tycker de att det är rätt häftigt att sitta där i det vrålande ovädret. Men plötsligt bryts altanen loss från huset och flyter iväg på en enorm flodvåg.

Vad har egentligen hänt?

Genom kvarlämnade dagböcker och filmer får läsaren följa de fyra ungdomarna som försöker överleva efter översvämningen. De flyter iland i en värld som är både lik och fruktansvärt olik den de dittills känt.

Författaren Stefan Casta målar upp ett skrämmande framtidsscenario, berättelsen är intensivt spännande men också otäck. Bokens suggestiva stämning och nästan poetiska språk grep tag i mig. Jag sträckläste Den gröna cirkeln.