Den fantastiska räven

Herr Räv nöjer sig inte med ett stilla familjeliv. Hans högtflygande planer drabbar alla omkring honom.

Det är inte så lätt att vara ett vilddjur och leva en tam tillvaro. Herr Räv vill helst använda sin charm och sin slughet till att jaga och överlista dem som förtjänar det. Så stället för att nöja sig med vanligt jobb och familjeliv längtar Herr Räv efter hönstjuveri och stordåd.

Drar sluga bönder vid näsan

När herr Räv och hans familj blir granne med de osympatiska bönderna Boggis, Bunce och Bean, vars gårdar dignar av höns, ankor och cider, börjar han smida hemliga planer.

Sonen i familjen, Ash, vill helst vara superhjälte eller sportstjärna men lyckas varken imponera på sin pappa eller på någon i skolan. Inte blir det lättare när kusinen Kristofferson dyker upp och visar sig vara bra på allt det som Ash drömmer om att bemästra och får följa med på pappans äventyr.

Men att ge sig på ilskna och sluga bönder som inte vill bli dragna vid näsan av en räv är inget som passerar obemärkt eller ostraffat förbi. Till slut drabbas hela djurkollektivet i grannskapet och för att lösa situationen måste de slå sina kloka huvuden ihop och samarbeta.

Fina detaljer och skickligt röstskådespeleri

Den fantastiska räven är en dockfilm för både stora och små baserad på Roald Dahls bok med samma namn. Den handlar till största delen om manliga karaktärer vilket är lite tråkigt och ensidigt, men det är en underhållande film med väldigt fina detaljer och skickligt röstskådespeleri.

Röstskådespelarna är i flera fall personer som varit med i regissören Wes Andersons tidigare produktioner, exempelvis Bill Murray, Jason Schwartzman och Owen Wilson. Bland de övriga finns till exempel George Clooney, Meryl Streep och Willem Dafoe som alla gör minnesvärda rösttolkningar. 

Wes Anderson har skrivit manus tillsammans med Noah Baumbuch, som bland annat regisserat The squid and the whale och har liksom Anderson blivit populär som independentfilmskapare.  

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 31 augusti 2010