Den fantastiska historien om katten som försvann

Kriget pågår för fullt i England och Europa. När Lilys älskade katt smiter in i ett livsfarligt, avspärrat militärområde, måste Lily ta sig in där och rädda henne.

Året är 1943 och Andra världskriget pågår. Lily bor i en liten by i England och familjen har en bondgård. Pappa är nu soldat i kriget, men mamma och farfar jobbar kvar på gården. Lily är orolig för sin pappa och hennes älskade katt Tips är en stor tröst.

Alla måste flytta

Byn ligger vid kusten, och på andra sidan Engelska kanalen finns Frankrike som är ockuperat av nazisterna. En dag får alla i byn veta att de måste flytta från sina gårdar för att byn ska bli övningsplats för militärer. En massa amerikanska soldater kommer. De ska attackera franska kusten och befria den från tyskarna.

Hela byn blir avspärrad med taggtråd som ingen får gå innanför, för där är det livsfarligt att vara. Men en dag har Tips sprungit bort, och Lily förstår att hon har smitit innanför taggtråden. Lily måste in dit och leta efter sin katt, fastän hon vet hur farligt det är.

Det här är en bok full av spänning, vänskap och kärlek.

Den gyllene stjärnan

Av: Lowry, Lois Tipsat av: Annika Edlund

Året är 1943. Danmark är ockuperat av tyskarna och Annemarie och hennes kompis Ellen blir stoppade av soldater när de springer i kapp på väg till skolan.