Den första klunken öl och andra små njutningar

En fransk filosofs betraktelser över de glädjeämnen i vardagslivet som kan ge en stunds förhöjd livskänsla.

"Konsten att njuta av livet" hette en bok av en kines som ofta dök upp i mitt medvetande för så där 20 år sedan. Den franske filosofen Philippe Delerms lilla bok "Den första klunken öl och andra små njutningar" är en liknande räddningsboj när man tycker sig ha förlorat livsglädjen eller förmågan att fångas av tillvarons skimrande förtrollande verklighet. I ditt vardagsliv trängs så många sysslor och upplevelser, och dina sinnesintryck bjuder dig sensationer varje dag.
 
Delerm berättar om sin värld så att jag ryser av välbehag. Och det gör ju inte saken sämre att det är en fransmans vardagliga njutningar som ryms i boken, som en handflata stor. Att blöta ner sina espadriljer, höra nyheterna i bilen, köpa croissanter tidigt på morgonen är exempel på de tilldragelser i livet som erbjuder en stunds förhöjd livskänsla.
 
"De skrumpna äpplena måtte vara ljuvligt läckra, med den där falska torrheten, det kanderade i smaken, som liksom krupit in i varje rynka. Men man har ingen lust att äta av dem. Vill absolut inte förvandla doftens svävande sav till välkänd smak. Säga att det luktar så gott, doftar så starkt? Nej, det räcker inte... En inre doft, lukten av ett bättre jag. Här finns skolhösten innesluten. Med mörklila bläck rispar man sitt papper fullt av staplar och krokar. Regnet slår mot rutorna, kvällen lovar att bli lång..."

Sideways

Tipsat av: Anette Lindström

Gillar du en trevlig filmupplevelse, god mat och gott vin är Sideways filmen för dig.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maria Westerlund den 23 mars 2007