Den enda lögnen

Han har aldrig sett sin far gråta förut. Men nu gör han det. Paul står bakom ett träd och ser sin far gråta hämningslöst medan han gräver ursinnigt, som om marken har retat honom.

Fyra ungdomar på sommarläger försvinner spårlöst men endast två av dem återfinns. De är brutalt mördade och de övriga två dödförklaras trots att kropparna inte hittas. En av dem är chefsåklagare Paul Copelands syster.
 
Tjugo år senare inträffar ett nytt mord som leder Copeland tillbaka till den tragiska natten när systern försvann. Allt det som har tagit lång tid att lägga bakom sig kommer ikapp.
 
Hela Copelands strukturerade liv som ensamstående pappa till en sexårig flicka tycks med ens falla ihop. De som tidigare stöttat honom uttrycker tvivel om hans lämplighet som förälder. Även hans trovärdighet som åklagare ifrågasätts av både kollegor och anhöriga till brottsoffer.
 
Sympatiskt överraskande
Liksom Harlan Cobens tidigare böcker så är detta en riktigt underhållande bladvändare. Personerna skildras på ett sätt som gör att man faktiskt bryr sig om hur det ska gå för dem. Dessutom lyckas Coben alltid överraska på en eller flera nivåer, vilket är sympatiskt. Den intressanta balansgången mellan familjeliv - yrkesliv, kärlek – tragedi i nutid och i förfluten tid är kännetecknande för honom. Tyvärr kan temat bli lite för utmärkande. Som läsare som följt hela produktionen skulle jag gärna se något nyskapande. Trots detta ser jag fram emot nästa bok…
 
Prisbelönt
Den amerikanske författaren Harlan Coben har en trogen läsekrets både i Sverige och i många andra länder. Han har översatts på 33 språk och är den förste som tilldelats alla de tre amerikanska litterära utmärkelserna Edgar Allan Poe Award, Anthony Award och Shamus Award.
 

Tidigare spänningsromaner som översatts till svenska av Harlan Coben är: Berätta inte för någon, Borta för alltid, Ingen andra chans, Ett enda ögonblick och Den oskyldige.

Skumtimmen

Av: Theorin, Johan Tipsat av: Kristina Andersson

När Jens är 6 år försvinner han spårlöst från Alvaret på Öland. Dimman ligger tjock. Trots intensivt letande återfinns aldrig kroppen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Maud Sandström den 6 november 2007