Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån

Maurice Lind är en känd svensk skådespelare, han är också en osympatisk egoist och sexmissbrukare som sviker alla runtom sig.

Maurice Lind är en kulturman av värsta sort. En notoriskt otrogen sexmissbrukare som grundligt svikit och gjort illa alla människor i sin närhet. Han har nyttjat sin ställning som favoritson och som erkänd skådespelare och på olika sätt betett sig som ett svin.

Ständiga återfall

Flera personer i hans närhet har till slut fått nog. Hans fru har lämnat honom och hans ögonsten, dottern Pauline, har brutit kontakten. I vissa teaterkretsar ses han också som en alkoholiserad föredetting.

Maurice försöker ta sig upp ur den avgrundsdjupa grop som han grävt åt sig själv, men återfaller ständigt i missbruk och ett förkastligt beteende. 

Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån är Bodil Malmstens första roman och gavs ut 1994. Den är poetiskt skriven och ger uttryck åt den patriarkala struktur som ger Maurice Lind utrymme att bete sig som han gör.

"Kulturmannen"

Vissa avsnitt, som vissa beskrivningar av en uttalad rasism, påminner påtagligt om att flera samhällsproblem ännu kvarstår två decennier senare.

Ett lästips för alla som tycker om Bodil Malmsten eller som intresserat sig för debatten om "kulturmannen" som förts i medier till och från sedan Lena Andersson gav ut sin bok Egenmäktigt förfarande hösten 2013.

 

Egenmäktigt förfarande

Av: Andersson, Lena Tipsat av: Anna Sahlén

Skribenten Ester faller för konstnären Hugo och sugs in i ett mörkt år av förtärande kärlek.

Min kamp

Av: Knausgård, Karl Ove Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

Jag tänkte - den här boken skall jag inte läsa. Tusentals sidor som handlar om ett jag, jag, jag. Karl Ove Knausgårds jag. Men något - kanske nyfikenhet av det mer vulgära slaget - avgjorde det hela. Jag lånade boken, öppnade och började läsa, och var ohjälpligt fast.