Den dag jag blir fri

Katarina Taikons liv berättas parallellt med en redogörelse för romernas situation i Sverige under 1900-talet.

Efter att ha sett filmen Taikon ville jag läsa mer om författaren Katarina Taikon. För mig som bara var ett barn när hon fick sitt hjärtstillestånd hade hennes gärning gått relativt obemärkt förbi. Kanske för att hennes sista år i livet passerade under mediernas radar och för att hennes historia inte lyfts så att jag kunnat ta del av den.  

Kvinnan bakom en storartad insats

Lawen Mohtadis biografi över Katarina Taikons liv och gärning ligger till grund för hennes och Gellert Tamas film Taikon. Filmen tecknar ett djupt berörande porträtt av en människa med ett avundsvärt engagemang. Den berättar om en stark kvinna som gjorde en storartad insats när hon gång på gång satte fokus på romernas situation och krävde lika rättigheter och ett stopp på diskrimineringen.

Boken å sin sida ger, förutom viktiga nycklar till Katarina Taikons liv och egen historia, en fördjupad bild av romernas situation i Sverige genom historien, inte minst den samtida.

Jag inser min egen naivitet och okunskap kring ämnet och kan inte annat än skämmas över den diskriminering och regelrätta rasism som förkommit och fortfarande förekommer i Sverige. Den dag jag blir fri är läsvärd och angelägen och skriven på ett både engagerat och upplysande sätt.