Den döende kommunismen
Journalisten Wolfgang Hansson har skrivit en av årets bästa historiska böcker som passar både historikern och nöjesläsaren. Följ med på en personlig och spännande berättelse om Berlinmurens fall.
I Den döende kommunismen skildras händelserna som ledde fram till Berlinmurens fall men också efterspelet och hur det påverkar oss än idag.
En skildring från insidan
När Michail Gorbatjov på 1980-talet började med sina reformer ville han ändra på kommunismen inifrån partiet. Men när folket väl fick en känsla för friheten och förtrycket lättade kollapsade hela systemet. Sovjetunionens fall skedde så snabbt att det kan vara svårt att förstå om du inte tar del av en skildring inifrån, vilket Wolfgang Hanssons bok är.
Wolfgang Hansson var Aftonbladets reporter och i denna mycket personliga redogörelse får vi följa honom på sunkiga hotell, tjuvkopplandes telefoner för att sända sin historia från en av de mest dramatiska händelserna som inträffade under 1900-talet.
Boken är lättläst i den bemärkelsen att få förkunskaper krävs. Det är en underhållande bok och en spännande skildring av händelseförloppet.
Historia och samtid
Trots att den är faktaspäckad så är det en bok att med nöje sträckläsa. Det är inte bara vår sentida historia som skildras utan också vår samtid. Det bästa med boken är att skildringen blir så personlig och de människor vi genom författaren får möta. Den är en pärla som jag tycker att alla historietörstande borde läsa.