Den bittra pajens sötma

En okänd man dör inför Flavias ögon en tidig morgon i familjens trädgård.

Flavia de Luce är en lillgammal elvaåring med skarp hjärna och ett brinnande intresse för kemi. Hon är i ständig fejd med sina storasystrar och har en frimärkssamlande pappa som befinner sig långt borta i tankarna.

Råkar höra ett gräl

En dag ligger en död fågel på deras farstubro med ett frimärke på näbben. Hennes pappa blir märkbart upprörd av händelsen. Senare på kvällen råkar Flavia höra delar av ett gräl från pappans arbetsrum.

Tidigt morgonen därpå hittar hon en döende man i trädgården. Han säger ett obegripligt ord innan han drar sin sista suck.

Samlar ledtrådar

Med nyfikenhet, skarpsinne och ett fullt utrustat kemilabb till sitt förfogande försöker Flavia lösa mysteriet med den döde mannen. När hennes pappa blir anhållen för mord blir hon än mer angelägen att finna sanningen. Flavia cyklar energiskt runt i omgivningarna och samlar in ledtrådar som för henne bakåt i tiden och in i frimärksamlarkretsar.

Underhållande och lättsamt och särskilt passande för de läsare som roas av detektiver med enastående slutledningsförmåga.

Fängslande gifter

Skrivet av: Anna Sahlén

Stryknin har verkat inspirerande i både skönlitteraturen och i naturvetenskapen, skriver kemiprofessorn och författaren Olle Matsson. Han har kartlagt alla möjliga och omöjliga gifter och giftmord i litteraturen.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 27 juni 2015