De vandrande städerna

Hur ser jorden ut om tusen år? Philip Reeve har målat upp ett skräckscenario i värsta survival of the fittest-anda, där de starka lever i förnekelse och panik och de svagaste är lovligt byte.

Det är runt år 3000 och krig har ödelagt stora delar av världen. Människorna har minskat drastiskt i antal och länder finns överhuvudtaget inte längre. Eftersom jorden blivit allvarligt förgiftad har människorna byggt rörliga städer på hjul, som drivs av motorer.

Äta eller ätas

Städerna kravlar fram över vidsträckta slätter som en gång var havsbotten. De är på jakt efter andra städer som de kan erövra och ta förnödenheter och slavar från. De vandrande städerna är inte bara ett sätt att överleva, det är också en livsstil. Hatet har vuxit sig stort gentemot rörelsemotståndarna, som tycker det är dags att leva i hus på marken igen.

Tom bor i London, där han är historielärling och katalogiserar fynd av gammal teknologi som de upptäcksresande hittar. En dag blir han knuffad av staden och ser den försvinna i fjärran.

Hester är en flicka som är fruktansvärt vanställd i ansiktet. Hon har sina egna skäl att ta sig ombord på London – på den vandrande staden finns mannen som dödat hennes mor och skurit sönder hennes ansikte.

Krig

Tillsammans försöker Tom och Hester hinna ikapp den vandrande staden London. Istället dras de in i kriget mellan städerna och rörelsemotståndarna.

De vandrande städerna är första boken av fyra i Philip Reeves skrämmande framtidsserie. De övriga delarna heter Förrädarens guld, Grön storm och Där världen slutar. Alla fyra böckerna finns också att låna på engelska.

Mörkt liv

Av: Falls, Kat Tipsat av: Andrea Ejelöv

Människan har börjat leva på havets botten efter att naturkatastrofer förstört stora landområden.

 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Helena Lindblom den 28 april 2009