De starkare

Hur det känns att behöva lämna sitt land, sitt språk, sin identitet och fly till en annan del av världen, kan de flesta av oss bara föreställa sig.

Men det finns de som har gjort den resan. Som varje morgon vaknar upp till främmande dofter, en annorlunda ljudbild och ett helt annat klimat. Det som utgör en människas trygghet, det välbekanta, har de varit tvungna att lämna, för att säkerställa sin överlevnad.
 
Det minsta vi kan göra är att ge dem en trygg återhämtningsplats, där de kan börja omformulera sina liv och hitta nya vägar att vandra.
 
Som av en händelse fick jag idag in en ny bok, som trots att den är fiktion kan hjälpa oss att förstå vad dessa flyktingar kan tvingas genomgå, när de kommer till oss.
 

De starkare

Jak och Aster tvingades fly från sitt hemland. Nu har de bott i Sverige i tre år. Det har inte varit lätt att acklimatisera sig till det nya språket och kulturen. Inte har det blivit bättre av att Keller och hans gäng, de starkare, gjort allt för att göra livet så svårt som möjligt för dem.
 
Gänget dyker upp överallt och retas, knuffas och provocerar. Våldet och trakasserierna bara ökar. När Aster blir inlåst i ett gammalt förråd ute vid ett ödehus, försöker Jak befria henne genom att slå sönder dörren med en yxa. Helt plötsligt står polisen där, tipsad av Keller.
 

Rädslorna styr

Smutskastningen av Jak och Aster är medvetet gjord för att de ska hamna i polisens register och inte våga anmäla gängets övergrepp. Vilket de heller inte gör. Dels är de rädda för repressalier från gänget, dels är de rädda att inte bli trodda av polisen, nu när de stämplats som kriminella småbusar.
 
Allt ställs på sin spets när Jak får ett ultimatum av Keller. Stjäl Justus Palmros, en lokal berömd författare, gamla guldpokal eller jag kidnappar din lillebror.
 

Boken är som sagt uppdiktad, men den bakomliggande berättelsen om flykten, vistelsen på flyktingförläggningen, utlokaliseringen i ett samhälle i Sverige och svårigheterna att acklimatisera sig, kan jag tänka mig är nog så allmängiltig.


Fotnot: Boktipset är skrivet med anledning av de främlingsfientliga händelserna och den manifestation till stöd mot de utsatta flyktingarna som inträffade i Vännäs 9-10 maj 2009.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Elenor Lindberg den 12 maj 2009