De kan inte stoppa oss

Vi följer hackaren Basim som dras med i den arabiska våren. En spännande, tragisk och lärorik historia om hur den arabiska våren pressades tillbaka.

Som omväxling till science fiction eller thrillers har vi här en bra reportagebok som har tekno-futuristisk känsla och starka spänningsmoment. 

Basim är en palestinsk flykting boende i Damaskus, självlärd hackare och dataprogrammerare, som dras in i den arabiska våren och syriska inbördeskriget. Han börjar använda sin tekniska kunskap för att stödja den demokratiska oppositionen inne i Syrien. 

Regimen slår tillbaka

Ganska snart förstår underrättelsetjänsten att de lätt kan övervaka oppositionen, se vilka som sökt och använt särskilda sökord och kanaler och vilka som träffat varandra. Mattias Beijmo beskriver hur det uppstår en teknologisk katt-och-råtta-lek mellan underrättelsetjänsten och proteströrelsen.

Till en början lyckas proteströrelsen undkomma och tekniskt kunniga som Basim kan sprida nyheter ut till omvärlden. Bashar al-Assads underrättelsetjänst svarar med att satsa resurser på verktyg som gör det möjligt att övervaka sociala medier, styra internet och teletrafik.

Tragiskt slut på upproret

Hackare i väst som sitter och knackar ihop säkra nättunnlar åt de syriska demonstranterna blir så småningom vittnen till hur underrättelsetjänsten spårar, fängslar och avrättar användare, mitt framför ögonen på hackarna. Det är en spännande, tragisk och lärorik historia om hur den arabiska våren pressades tillbaka. 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 15 april 2021