De fattiga i Łódź

Med ett gnistrande språk har Steve Sem-Sandberg skildrat livet i ett judiskt getto i Polen under andra världskriget.

Våren 1940 spärrades den judiska befolkningen i Łódź in i stadens äldre delar. Och de tyska ockupanterna skapade Polens första judiska getto.

Plågsamt men vackert

Före kriget fanns strax under 300 000 judar i staden. När den Röda armén tågade in i gettot hösten 1944 fanns knappt 800 människor kvar i livet. De fattiga i Łódź är en roman som berättar om tiden däremellan.

Episoderna, förhållandena och omständigheterna i boken är förstås vidriga. Hungern, terrorn och förtrycket blir nästan karaktärer i berättelsen, som präglas av umbäranden i en omfattning som är svår att greppa. Men de omänskliga förutsättningarna får liv och ram genom vardagskildringarna av de människor vi möter.

Känslomässigt blir läsningen stundtals plågsam. Men Steve Sem-Sandbergs språk är väl avvägt och genomgående bländande vackert. Det blir därför oemotståndligt att bläddra vidare i boken, i takt med att himlen över gettot i Łódź ändrar färg. 

Dokumentär roman

Romanen är en fiktiv gestaltning av en verklig händelse och bygger på det dokumentära material som gettots invånare lämnat efter sig. Steve Sem-Sandberg har mot den bakgrunden skrivit en trovärdig och ambitiös version av hur livet innanför gettots taggtrådsstängsel faktiskt kan ha tett sig.

De fattiga i Łódź belönades med Augustpriset 2009. Steve Sem-Sandberg har tidigare skrivit flera dokumentära romaner, bland annat Theres som porträtterar den västtyska terroristen Ulrike Meinhof. Moraliska och existentiella frågor och orsakssamband är genomgående teman i hans författarskap.

Despotisk filantrop styrde gettot i Łódź
(artikel av Steve Sem-Sandberg i SvD, 3 maj 2004)

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Sahlén den 28 januari 2010