De

Fin skildring av en mamma och en dotters vardag när mamman blir sjuk och dagarna ändå fortsätter att gå.

De

Av: Helle, Helle
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2020
Låna

Helle Helles roman De är så lätt i orden och i sin beskrivning av det vardagliga. Men en skugga rör sig över texten, över mamman och dottern som lever tillsammans i en lägenhet på Lolland. Mamman jobbar i en klädbutik, dottern går i gymnasiet.

Små åthävor

På hösten märker mamman att hon inte mår bra. Bokens trådar börjar dra åt olika håll, ungdomens upptäckarglädje och sjukdomens framåtskridande. Däremellan finns mamman och dotterns kärlek som en varm kärna. Känslor och händelser beskrivs omsorgsfullt och försiktigt eller utläses helt mellan raderna. 

Mor- och dotterrelationer är det finaste och svåraste jag vet att läsa om. Den här boken tog flera månader för mig att avsluta, fastän den är kort och lätt i tonen. Jag ville så gärna undvika att mamman och dottern skulle förlora varandra, men trots min rädsla för ämnet var det en fin läsupplevelse. 

fler tips

 1. I taket lyser stjärnorna

  Av: Thydell, Johanna Tipsat av: Susanne Midebjörk

  Jenna är 13 år och har precis börjat sjuan. Hon har fått upp ögonen för snygga Sakke och kan inte sluta tänka på honom. Bästa vännen Susanna förstår inte någonting utan vill bara vara i stallet. I klassen finns också blonda Ullis som Jenna hatar.

 2. Blue nights

  Av: Didion, Joan Tipsat av: Anna Sahlén

  Melankoliskt och vackert om förlust och livets förgänglighet.

 3. Barnet

  Av: Bergdahl, Olivia Tipsat av: Anna Sahlén

  En uppväxt speglar sig i en förlorad barndom i denna sonettkrans där berättelsen och formen tävlar om att imponera mest.