Dandy

Sverre Lauritzen överger sina bröder i Tyskland för att leva med sin älskade Alby i England. En historisk roman som skildrar livet i England i det tidiga 1900-talets intellektuella kretsar.

Av: Guillou, Jan
Språk: Svenska
Publiceringsår: 2012
Låna

Det här är den tredje brodern, Sverre Lauritzens berättelse. Han överger bröderna i Tyskland och sviker sitt löfte till "Den gode Hensikt" som bekostat hans diplomingenjörsexamen. Men det går inte på något annat sätt. Han följer sin älskade Alby till dennes hem Manningham i England där de kan leva förhållandevis fritt trots sin läggning.

Adel och bohemer

Det visar sig att Alby är lord Albert, trettonde earlen av Manningham, så resurser att leva sitt liv lider de ingen brist på. Däremot måste de maskera sitt förhållande i en kompanjonskaps-förpackning och det går alldeles utmärkt. De rör sig i bohemiska kretsar och diskuterar konst och litteratur i Bloomsburygruppen. Det är en utvecklingens tid i början på 1900-talet med framtidstro och optimism som de båda gentlemännen är en del av och som de tror aldrig kan ta slut.

Det här är en jättebra historisk roman som rör sig i Englands konst- och litteraturkretsar. Det är intressant och spännande och väldigt levande och jag tycker väldigt mycket om det.

Läs om Sverres bröder i Brobyggarna från 2011.

Brobyggarna

Av: Guillou, Jan Tipsat av: Helen Forsberg

Tre fiskarpojkar får jobb på en industri i Bergen när deras far förolyckats till sjöss. Av en slump upptäcker man att de har en otrolig begåvning för det tekniska, men hur ska tre fattiga pojkar kunna utveckla det?