Dagordningen

En roman om Adolf Hitlers oligarker, understödjare och lismare. De var följsamma inför diktatorer despoter och realpolitik under diktatoriska epoker.

Eric Vuillards bok ger en bild av männen kring Adolf Hitler; om de 24 absoluta storföretagsledarna som kring 1933 förstod att nazisterna skulle ta och behålla makten i tyska riket, och som då gick in och stödde nazisterna både ekonomiskt och politiskt.

Kända kappvändare

Den gamla makten, opinionen, anpassade sig och stödde antisemitismen. Den anpassliga delen av näringslivet gynnades, blev och förblev oerhört förmögna. De fick lukrativa avtal under Nazityska regimen, satte upp fabriker och utnyttjade slavarbete från koncentrationslägren och kom efter kriget undan med krympta skadestånd. Några av familjeföretagen och konglomeraten som nämns är Krupp, BMW, Daimler, Shell, Agfa, Schneider, Siemens, Telefunken och IG Farben.

Ändå är det ingen fackbok. Det är skönlitteratur driven av patos och indignation. Jag tänker på Sven Lindqvists bok om kolonialismen, rasismen och nazismen som har präglat europeiskt kulturarv sedan många århundraden. Men där Sven Lindqvist skriver kortfattat i aforistisk stil framhärdar Eric Vuillard i ett lågmält berättande genom denna korta bok.

Romanen vann Goncourtpriset 2017.

Fler boktips

 1. Kafkapaviljongen

  Av: Samuelsson, Tony Tipsat av: Magnus Kronlund

  En tankeväckande bok med högt konstnärligt värde som skildrar Sverige i ett Europa där Tyskland gick segrande ur andra världskriget.

 2. Radikalare än Hitler

  Av: Dahl, Göran Tipsat av: Mattias Nilsson

  Nedslag i nazistisk idéhistoria som ger en god bild av en spretighet som fanns och präglar högerradikala rörelser.

 3. Februari 33

  Av: Wittstock, Uwe Tipsat av: Olle Öhman

  Uwe Wittstock belyser kulturens situation i nazismens Tyskland 1933.

 4. Farväl till Berlin

  Av: Isherwood, Christopher Tipsat av: Olle Öhman

  Huvudpersonen med samma namn som författaren iakttar människor runt omkring honom i 30-talets Berlin. En berättelse som senare blev känd musikal med namnet Cabaret.

 5. Slutet på historien

  Av: Guillou, Jan Tipsat av: Olle Öhman

  Det är upplagt för en dramatisk final på "Det stora århundradet".

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 20 februari 2023