Dödsknäpp

Lev hårt, dö ung! Så brukar Tottes pappa säga när han kör för fort. De orden kommer han nog att ångra snart, när hans son har dött.

Totte har bara två veckor kvar att leva. Det vet han eftersom han såg ett läkarprogram på TV där de sade att om man har en knöl i ljumsken kan det vara en tumör, en livsfarlig cancertumör. Det är en lömsk sjukdom och allt går förfärligt fort, han har förmodligen bara två veckor kvar att leva.

Allt han vill hinna med

Han är rädd men berättar inte för någon att han har en knöl. Totte tänker bara på allt han måste hinna göra innan döden. Han vill ha ett par rullskridskor, men han får en hund. Hunden Otto som mamma tror att han behöver för att vara mindre ensam.

Hon försöker bara döva sitt dåliga samvete för att hon jobbar så extremt mycket och är så lite hemma. Samma med pappa, Totte fattar. Han köper ett måttband som är 150 cm långt. Om han kapar tio centimeter om dagen räcker det lagom, med en dag i reserv. Bra att ha koll. Tycker Totte.

Han är rädd men mest är han arg på något konstigt sätt. Ilskan använder han på Kurt och Filip, på idrottsläraren och på rektorn, och på några till. Totte har inget att förlora. Han är fullkomligt ärlig i allt, förutom att han inte berättar för någon om knölen och att han snart ska dö. Ingen vet.

En hjältes testamente

Nu blir han också modig, snabb och stark. Medelmåttiga, halvduktiga, halvglada och halvfula Totte blir plötsligt lite av en hjälte i skolan. Synd bara att det kom nu när han snart ska dö. Han skriver sin sista vilja, sitt testamente, men ingen annan vet vad som väntar.

Dödsknäpp av Håkan Jaensson är en galen, rolig och samtidigt sorglig bok. En bok om livet och döden och om Totte som är så mycket modigare än han själv kunde ana. Civilkurage är bara förnamnet. Det här är en dramatisk berättelse om en elvaårings liv och en mycket läsvärd bok för alla unga filosofiska människor (och deras föräldrar och lärare).

 

Svindelmannen och jag

Av: Jaensson, Håkan Tipsat av: Annika Edlund

Linn bor med mamma i södertornet vid Medborgarplatsen i Stockholm. Pappa har stuckit med sin nya kärlek till Korpilombolo och mamma deppar. Deppar och jobbar.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Annika Edlund den 20 augusti 2013