Döden på jobbet

Det är bland annat de som jobbar med byggarbete, med transport och inom industrin som tar störst risker på svenska arbetsplatser. Här träffar vi drabbade, anhöriga och arbetsgivare.

Varje vecka dör människor i olyckor på arbetsplatser i Sverige. 2011 skedde en explosion vid en kalkugn på SSAB i Luleå. Sju stycken arbetare; en pensionär och sex ungdomar i tjugoårsåldern, var inblandade.

Drabbade och anhöriga

Två unga män, Johan och Gustav, fick svåra brännskador i lungor och ansikte. Johan avled senare av skadorna medan Gustav överlevde, men med svåra men. Vi får följa drabbade och anhöriga genom rättsprocesser och rehabilitering. Nordkalk, SSAB och andra entreprenörer kommer också till tals.

Dessutom lyfter Elinor Torp dödsolyckor på andra typer av arbetsplatser, till exempel på byggen, i transportsektorn och på lager runt om i Sverige.

Fler tips

  1. Yarden

    Av: Lundberg, Kristian Tipsat av: Anna Sahlén

    En välskriven berättelse om klasskillnader och de fula sidorna av Sverige som ligger i medvetandets skugga.

  2. Brandvakten

    Av: Karlsson, Sven Olov Tipsat av: Anna Sahlén

    Ett litterärt reportage om den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Spännande och skrämmande skildring som placerar in katastrofen, som tog ett människoliv och ödelade miljontals kvadratmeter skogsmark, i ett större sammanhang.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Mattias Nilsson den 4 mars 2021