Dårens dotter

Vill du läsa en stark barndomsskildring, liknande Åsa Lindeborgs Mig äger ingen så är denna bok något för dig.

Här får du följa en flicka vid namn Connie. Hon förlorar tidigt i livet sin mamma då mamman får en amningspsykos och tar sitt liv.

Hon får då bo hos sin mormor och morfar men de orkar inte med den vilda pojkflickan. Connie flyttas därefter till sin moster och morbror.

Pappan, allmänt kallad Dåren, ska träffa sin dotter varannan helg men han är en riktig vagabond som bara dyker upp då det passar honom. Och den stackars Connie längtar så mycket efter sin mamma.

Med tiden så blir det trots allt pappan som Connie tyr sig till. Troligast eftersom han är otroligt rolig och minst sagt äventyrlig. Men också därför att hennes närmaste omgivning visar ett sådant starkt förakt för honom. Pappan kör en dyr sportbil, medan han snålar med allt annat. Han är också en stark berättare som överdriver sina historier starkt för att imponera. Mycket slang används, så till god hjälp har man en ordlista i boken.

Skolan är ett stort problem för Connie och hon har svårt att lära sig och hänga med. Hon känner sig heller inte omtyckt. Hennes uppväxt handlar faktiskt om att överleva i en värld där egentligen endast hennes mormor kan ses som en god förebild. Mormodern är dock sjuklig och så småningom dör även hon en tragisk död.

En delvis självbiografisk roman där man verkligen får insikt om att både gener och miljö påverkar en människa starkt. En bok som är svår att lägga ifrån sig och du troligast inte kommer att glömma.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Anna Holmström den 3 mars 2009