Där vi en gång gått

En fängslande roman om Finlands oroliga 1900-tal sett ur ett antal familjers öden och ögon. För denna roman fick Westö Finlandiapriset 2006.

Pigan Vivan blir med barn efter en kort tids anställning hos överklassfamiljen Gylfe i Helsingfors. Barnets far Enok är en av dem som kommer att arbeta för de rödas sak i inbördeskriget.

Familjerna Gylfe, Widing, Lilliehjelm och övriga över- och medelklassfamiljer engagerar sig mer eller mindre i den andra sidan och de olika personernas öden flätas in i varandra. De fattiga röda arbetar hårt för att överleva. En del spelar fotboll och många dövar sig med sprit för att klara den hårda vardagen. De rika vita gör affärer spelar tennis och dövar sig med sprit och andra droger fast på finare utskänkningsställen och i finare sällskap. Spritförbudet är lätt att komma undan. Det som serveras är te, väldigt ljust och starksmakande te.
 
Kjell Westö har förmågan att skildra historien på ett sätt så att man både förstår det hemska som hände under krigsåren och samtidigt orkar fortsätta att läsa därför att det är berättat på ett medkännande och delvis humoristisk sätt. Samtidigt berättar han också om det moderna samhällets framväxt, om musiken om bilarna och framväxten av ett nytt Helsingfors.
 

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Ing-Britt Olofsson den 2 januari 2007