Cykelbudet

Corona-pandemin tvingar pianisten och förläggaren Anders Teglund att hitta en ny försörjning. Hör honom själv läsa sin intressanta skildring av egna och andras erfarenheter från budbranschen. Berättelsen förstärks och kompletteras av hans pianospel.

Pianisten och förläggaren Anders Teglund drabbades hårt av corona-pandemin under 2020, då de flesta jobb inom kulturbranschen lades på is. För att kunna försörja sig tar han jobb på Foodora som cykelbud. En tanke är också att skriva något om budbranschen under tiden han jobbar där, en tanke som till slut blir denna bok.

En ny roll

I början är det svårt att få kontakt med de andra cykelbuden, men allt eftersom får Anders Teglund höra flera anställdas historier. Han blir allt mer engagerad i att ta reda på mer om företaget och vill hjälpa till att förbättra cykelbudens villkor.

Författaren beskriver hur han tycker det är svårt och lite pinsamt att stå upp för att han jobbar som cykelbud, han döljer sina Foodora-kläder och tittar bort om han passerar någon bekant. Samtidigt upptäcker han att en typ av avhumanisering sker då han går in i Foodora-rollen, ingen tittar längre rakt på honom utan han försvinner i mängden av cykelbud.

Parallellt med jobbet som cykelbud försöker Anders Teglund hålla igång musikkarriären trots pandemin. Han anordnar digitala konserter och söker projektanställningar och stödbidrag.

Intressant ljudbok med musik

Cykelbudet är en intressant samtidsskildring som på ett ärligt och bra sätt beskriver hur en kris, såsom till exempel en pandemi, på mycket kort tid kan förändra och till och med rasera många människors liv.

Vissa böcker passar bättre att läsa än att lyssna på, med denna bok är det tvärtom. Jag rekommenderar alla att lyssna på ljudboken i vilken Anders Teglund själv läser och varvar uppläsningen med vackert pianospel. Det ger verkligen mervärde till den mycket intressanta dokumentära berättelsen.

Fler tips

  1. En annan framtid

    Av: Carlson, Magnus Tipsat av: Olle Öhman

    En unik kombination av Magnus Carlssons reflektioner om hållbarhet i sitt eget liv, kunskap från experter inom miljö och klimat, och låttexter ur Weeping Willows arkiv.

  2. Vi, skuggorna

    Av: Torp, Elinor Tipsat av: Mattias Nilsson

    I Sverige finns många människor vars arbetskraft utnyttjas av kriminella nätverk. De har ingen röst, inga rättigheter och nästan ingen lön.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Åza Sjöstam den 2 november 2021