Crack climbing

En matig bibel för den som vill klättra sprickor! Passar alla klättrare oavsett om du är nyfiken på att lära dig teknikerna från grunden eller vill vidareutveckla dina kunskaper.

Att skriva en bok om hur du klämmer in händer, fötter och ibland även hela din kropp i bergsprickor medan du hänger högt ovanför marken kanske känns som något otroligt svårt och abstrakt? Att bemästra denna konst är dock fundamentalt för att underlätta klippklättring och Pete Whittaker (en av grundarna till företaget Wide Boyz och känd för sin klippklättring) gör sitt yttersta att förklara och beskriva dessa tekniker.

Sprängfylld med fakta

För den som är ovan med denna klätterteknik, jamning (från engelskans jam – fastna, kila fast), så kan den enklast beskrivas att kroppsdelar kilas fast i sprickor för att på så sätt kunna klättra vidare utan att behöva lika mycket muskelstyrka som ett annat handgrepp skulle kräva. Tekniken är väldigt krävande (och ibland smärtsam) att lära sig men kan vara skillnaden mellan att lyckas ta sig vidare eller falla på en klätterled.

Boken är verkligen sprängfylld med fakta och beskrivningar, det är en nästan 300 sidor tjock tegelsten. Författaren rekommenderar inte att den läses i ett sträck utan snarare används som ett uppslagsverk att ta fram utifrån olika situationer du vill fördjupa dig i. Boken avhandlar alla olika sorters sprickor, från små fingersprickor till kaminer med alla olika variationer av off-width.

Texten är enkel att ta till sig och även om det ibland kan bli ganska tekniskt så är det inte ett torrt språk. Pete låter sin humor skina igenom och detta hjälper till att hålla intresset uppe, den som sett hans videor på Youtube känner igen sig.

Ett härligt måste

Boken är rikt illustrerad med detaljerade bilder som beskriver hur du ska genomföra greppen. Varje kapitel avslutas med en kort intervju av olika kända klättrare, däribland Beth Rodden och Alex Honnold. Dessa är mer som pausunderhållning från all fakta men deras anekdoter kan ge lite tips.

För mig som precis börjat tradklättra på egna säkringar är denna bok ett härligt måste att läsa, efter en höstklättring på Blåberget förra året insåg jag hur kul och utmanande jamning är! Denna bok kommer jag ha med mig till klippan i sommar!

Våra texter

 1. Naturkraft

  Tips Av: Kvist, Miranda Tipsat av: Jenny Sandells

  Miranda Kvist var innebandymålvakten som låtsades stretcha för att slippa ta ett enda löpsteg på träningen. Idag njuter hon av att springa ultralopp i bergen och driver ett företag för löpträning och upplevelselöpning.

 2. Honeymoon, hejdå & bergen som väntar

  Tips Av: Svensson, Emma Tipsat av: Jenny Sandells

  När Emma blir lämnad av sin man upptäcker hon alpin klättring. Bergstopparna ger henne den läkande kraft hon behöver.

 3. Bergsbestigning på biblioteket

  Artikel Skrivet av: Anna Östman

  I den här listan hittar du böcker och filmer om och av människor som har bestigit världens högsta bergstoppar.

 4. Spänning på höga höjder

  Artikel Skrivet av: Lenita Brodin Berggren

  För den mer försiktige så behöver inte äventyren nödvändigtvis upplevas i verkligheten. Litteraturen är fylld av dem! Jag kombinerade långa promenader i alperna med spännande böcker som anknöt till höga höjder.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Tobias Johansson den 30 mars 2022