Counting heads

En trovärdig framtidsskildring in i minsta detalj. Man formligen sugs in i 2100-talet.

En bit in på 2100-talet tycks mänskligheten ha återskapat paradiset. Med hjälp av en utvecklad nanoteknik har odödlighet uppnåtts. Monotona och farliga arbetsuppgifter utförs av robotar och kloner som specialdesignats utifrån specifika förmågor. Alla medborgare har också en egen artificiell intelligens som ledsagar en genom livet.
 
För design-gurun Samson Harger är tillvaron dock allt annat än fulländad. Han råkar ut för förödmjukelsen att bli ”seared” vilket innebär att hans kropps rensas på den nanoteknologi som möjliggör evigt liv. Officiellt ett misstag från myndigheterna men Harger kan inte skaka av sig misstanken att det hela kan ingå i en sammansvärjning mot hans inflytelserika fru Eleanor Starke.
 
Långtgående planer
Misstankarna skärps när Eleanor, i en värld där man normalt inte dör och flygolyckor inte inträffar, just avlider i en flygkrasch. Hon är involverad i ett ambitiöst projekt som går ut på att delvis avfolka jorden i syfte att återskapa en grön planet. Kan det finnas någon som försöker stoppa dessa planer?
 
Det var länge sedan jag läste en framtidsskildring så trovärdig ändå in i minsta detalj. Man formligen sugs in i 2100-talet och blir kvar där en lång stund efter det att man lagt ifrån sig boken. Stilmässigt ligger Marusek någonstans mellan Philip K. Dick och Neal Stephenson. Rekommenderas!

Super-Cannes

Av: Ballard, James Graham Tipsat av: Lennart Kihlberg

Med lika delar mainstream, thriller och science fiction, förmedlar "Super-Cannes" en isande vision om en framtid som kanske är närmare inpå oss än vad vi vill tro.

Målgrupp:

Ämnesord

Tipsat av: Lennart Kihlberg den 12 december 2008