Clothes, clothes, clothes, music, music, music, boys, boys, boys

Punkpionjären Viv Albertine älskar musik men det tar tid för henne att förstå att hon själv kan ta plats inom musikscenen.

Viv Albertine växer upp med sin syster och sina föräldrar i norra London. Hennes pappa slår dem ibland och präglar hela familjen med sitt dåliga humör. Till slut lämnar han dem.

Musiken blir hennes liv

När barnvakten spelar upp en Beatles-singel för den tioåriga Viv Albertine blir hon helt förhäxad. Hon har hittat musik som talar till henne och som omsluter hela hennes existens. Musiken blir hennes största intresse.

Musik. Killar. Kläder. Det är livets väsentligheter, tycker Viv Albertine som ung. Men hon fascineras också av kvinnliga förebilder och inspireras av dem.

Hon lever ständigt nära musiken och när punken kommer öppnar sig en dörr till den värld hon endast tagit del av som mottagare. Plötsligt finns det inget som skiljer henne från dem som står på scenen.

Intressant om punkscenen

Viv Albertine skaffar sig en gitarr. Först spelar hon i ett band tillsammans med bland andra Sid Vicious. Senare blir hon medlem i det legendariska och stilbildande bandet The Slits.

Hennes beskrivning inifrån av punkscenen i London från 1976 är intressant och ger mycket mer, tycker jag, än andra biografier jag läst om samma tema. I vilket fall är det ett strålande komplement till dessa. Ännu en pusselbit läggs till bilden av en avgörande musikepok.

Hon skildrar& den våldsamma inramningen, de ständiga bråken mellan subkulturerna. Förutom spott och spe förekommer våld som riktar sig mot de som avviker. Punkare är en tacksam måltavla. Och än mer ett band som helt består av kvinnor som utmanar normer och bryter ny mark.

Nya utmaningar

När punkscenen dalat och när The Slits brutit upp finner hon sig ensam och utan mål. Hon söker så småningom in på en filmutbildning och hittar en ny konstform att utforska och verka kring.

Andra delen av boken är nog så fascinerande och tar upp utmaningarna som kvinnor ställs inför genom livet. Att balansera tillvaron som kulturutövare med familjeliv, att åldras och att ständigt kämpa med normer, förväntningar och krav som ställs.

Hon skildrar också öppet och ärligt en djup önskan om att få barn som växer fram, hur hon drabbas av cancer som stjäl flera år av hennes liv, sin kärlekssträvan och hur hon återupptäcker musiken på ett modigt vis.

Just kids

Av: Smith, Patti Tipsat av: Wiveca (Vicky) Uhlander

I sin memoarbok målar Patti Smith upp en levande bild av en omvälvande och legendomsusad sfär.

Bedsit disco queen

Av: Thorn, Tracey Tipsat av: Anna Sahlén

Tracey Thorn verkar råka in i det som blir till hennes musikkarriär. Lycklig slump eller inte – hennes ödmjuka biografi är rolig att läsa.

The Clash

Tipsat av: Anna Sahlén

Bandmedlemmarnas egna ord om de intensiva åren i The Clash.